Wine name: Petrus
Producer: Petrus
Country / region: France / Pomerol (Bordeaux)
Grape variety: 95% merlot, 5% cabernet franc
Vintage: 2000
Price / place purchased: Le Refuge des Gourmets, Machilly
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Appearance:
Color & intensity: deep garnet
Nose:
Intensity: pronounced
Aromas: black cherry, blackberry, licorice, violet, blackcurrant, sweet spices, sweet tobacco, mocha, charred wood
Development: developing
Palate:
Sweetness: dry
Acidity: medium (+)
Tannins: medium (+)
Alcohol: medium
Body: full
Intensity: pronounced
Flavors: black cherry, blackberry, blackcurrant, licorice, black pepper, tobacco, mocha, charred wood
Finish: long
Conclusions :
Quality level: outstanding
Potential for ageing: can drink now, but has excellent potential for further ageing for many more years
Other observations: the fruit is still remarkably fresh
Dénomination du vin : Petrus
Producteur : Petrus
Pays / région :France / Pomerol (Bordeaux)
Cépage(s) : 95% merlot, 5% cabernet franc
Millésime : 2000
Prix / lieu d’achat : Le Refuge des Gourmets, Machilly
Apparence:
Couleur/intensité : grenat intense
Nez :
Intensité : prononcée
Arômes : cerise noire, mûre, réglisse, violette, cassis, épices douces, tabac doux, moka, bois brûlé
Évolution : en cours d’évolution
Palais :
Douceur : sec
Acidité : moyenne (+)
Tannins : moyen (+)
Alcool : moyen
Corps : charpenté
Intensité : prononcée
Saveurs : cerise noire, mûre, cassis, réglisse, poivre noir, tabac, moka, bois brûlé
Fin de bouche : longue
Conclusions :
Niveau de qualité : excellent
Potentiel de garde : peut être bu maintenant, mais très bon potentiel de garde
Autres observations : remarquablement frais au niveau du fruit