Name of wine: Menu Pineau
Producer: Lise et Bertrand Jousset
Country / region: France / Loire (Vin de France)
Grape variety: menu pineau
Vintage: 2020
Price / place purchased: 18.00 € / from the producer in November 2022
CLIQUER ICI POUR LA VERSION FRANCAISE
Appearance:
Color & intensity: medium lemon
Nose:
Intensity: medium (+)
Aromas: red apple, mandarin orange, dehydrated peach, toasted grains, quince, orange zest, hint of baking spices and acacia honey
Development: developing
Palate:
Sweetness: dry
Acidity: medium
Alcohol : medium
Body: medium
Intensity: pronounced
Flavors: mandarin orange, yellow apple, lemon, lemon zest, quince, crushed stone, hints of baking spices and salt
Finish: medium (+)
Conclusions:
Quality level: very good
Potential for ageing: can drink now, but has good potential for further ageing
Other observations: slightly cloudy
Dénomination du vin : Menu Pineau
Producteur : Lise et Bertrand Jousset
Pays / région : France / Loire (Vin de France)
Cépage(s) : menu pineau
Millésime : 2020
Prix / lieu d’achat : 18,00 € / auprès du producteur en novembre 2022
Apparence :
Couleur/intensité : jaune citron moyen
Nez :
Intensité : moyenne (+)
Arômes : pomme rouge, mandarine, pêche déshydratée, céréales torrifiées, coing, zeste d’orange, notes d’épices douces et de miel d’acacia
Évolution : en cours d’évolution
Palais :
Douceur : sec
Acidité : moyenne
Alcool : moyen
Corps : moyen
Intensité : prononcée
Saveurs : mandarine, pomme jaune, citron, zeste de citron, coing, pierre écrasée, note d’épices douces, pointe de sel
Fin de bouche : moyenne (+)
Conclusions :
Niveau de qualité : très bon
Potentiel de garde : peut être bu maintenant, mais bon potentiel de garde
Autres observations : légèrement trouble